Werken aan IT architectuur is werken met mensen. Mensen maken het verschil, contact gaat boven contract. Zonder een klik, een gevoel van verbondenheid, een gedeelde passie, een betrokkenheid geen organisatie. Het contract, de overeenkomst is altijd een gevolg.

De eerste organisatie waar een mens deel van is zijn ouderlijk huis. Daar wordt de basis gelegd voor de manier waarop we onze relatie met werk vormgeven. Goed om te weten dat we dat allemaal doen, we zijn immers allemaal mensen. Mensen met vaak onbewust en soms bewust een visie, een missie en een strategie om onze resultaten te behalen. Dat is wat ons bindt.

Stap 1) De revelation factory begint bij commitment. Commitment in de vorm van een gedragen beeld van de actuele situatie. Een statement waarin realiteit, betrokkenheid en toewijding een plek hebben. Geen compromis of een “omdat jij het zegt” maar een statement waar het team zich als geheel aan verbindt. Een statement dat in de vorm van een “wij geloven ……” naar de organisatie wordt gecommuniceerd. Dit statement maakt een de business doelstellingen concreet en ligt in lijn met de referentie architectuur.

Stap 2) Denk groot en doe in kleine stapjes. De focus ligt op een “hands on” team dat de organisatie in staat moet stellen om vanuit voorbeeld gedrag invloed uit te oefenen op een verandering. Meestal een operationeel team dat dicht op de veranderdoelstelling functioneert. Focus ligt in eerste instantie op het team en de competenties die nodig zijn voor het behalen van de business doelstelling.

Stap 3) Zichtbaarheid wordt gerealiseerd door plek in te nemen. Hierdoor wordt de organisatie geleidelijk meegenomen in de wijze waarop doelen worden bereikt. Transparantie in succes en falen, waarbij de teamleden ambassadeurs van verandering zijn.

Stap 4) Continu verbeteren door de verworven kennis en ervaring in te bedden in de organisatie. Helaas is dit geen standaard recept. Het is een proces dat wordt geholpen door het goede voorbeeld te geven. Door marktwerking, kansen en tegenslagen positief te benutten met mensen die hun passie en betrokkenheid delen. Werken in de organisatie is werken voor zichtbaar resultaat, “verrichten” om succes en plezier in werk te delen met de wijsheid van deming: “plan do check act”.